Search

IT Specialist, Relocated to Tbilisi / Специалист в сфере IT. Релоцировался в Тбилиси 

Even before the start of the war, I followed the news, but I hoped that all this was a bluff, that everything would calm down soon, that at the most a couple of barns would be destroyed. When I woke up on the morning of February 24 and realised what Russia had begun to do with Ukraine, it was a shock. It is still difficult for me to describe this emotion. I have friends living in Ukraine, and since 2014 I’ve been acutely aware of the conflict.

After some time, the denial stage began. This can't be true! This is nuts! But eventually I realised that it was all true, and I became extremely panicked over the idea of possible mobilisation. The need to leave as soon as possible dawned on me. All the actions of the Russian regime unequivocally indicate that human life is worth nothing to them and that anyone can be used as cannon fodder.


In the first months, my girlfriend and I got married, tied up all the loose ends that kept us in Russia, and got ready to go to Georgia. We had to fly via Belarus. We were afraid of searches and interrogations; we wiped our phones and I invented a spy backstory for myself so as not to say that I am an IT specialist. At that time there was a huge drain of programmers and there were rumours that the border guards would not let us out. But it turned out that we were of no interest to anyone.


In Russia, the authorities constantly pressure you, and you adapt to this. In Georgia, I was able to go to a rally and I saw the police just standing there, not beating everyone up. At the rally, almost everyone was from Ukraine, Belarus and Russia; there was a feeling that they were all scared and not quite aware that they were free; everyone expected police violence, but it did not happen.

During this period of war, I came to understand what freedom can look like. And I also realised that the regime in Russia has an expiration date and may soon end. At the same time, I lost my usual way of life entirely: the apartment in which I lived, friends, whom I cannot just call round to see now. I also partially lost faith in people, because I see that the war in Russia actually has supporters, amongst them are even some of my friends. It is painful for me to communicate with them, but I expect them to grasp that they are wrong, when it all ends.


However I do not see a clear future right now, because it depends on a large number of factors. Making plans right now is almost as pointless as trying to predict where you're going to land by jumping into a bottomless abyss. I only hope that all this will end soon and I will be able to return to a Free Russia. -----------


Еще до начала войны я следил за новостями, но надеялся, что все это блеф, скоро все успокоится, максимум уничтожат по паре сараев. Когда я проснулся утром 24 февраля и понял, что Россия начала делать с Украиной, это был шок. Мне до сих пор сложно описать эту эмоцию. В Украине у меня живут друзья, и с 2014 года я остро ощущал конфликт.


Через какое-то время началась стадия отрицания. Этого ведь не может быть! Это какой-то бред! Но, в итоге, я осознал, что все это правда, началась сильная паника из-за возможной мобилизации. Появилось понимание, что надо как можно быстрее уезжать. Все действия российского режима не двусмысленно намекают, что человеческая жизнь для них ничего не стоит и любой может пойти на пушечное мясо.


За первые месяцы мы с моей девушкой поженились, закрыли все, удерживающие нас в России дела, и собрались в Грузию. Лететь пришлось через Беларусь. Мы опасались досмотров и допросов, очистили телефоны, я придумал себе шпионскую легенду, чтобы не говорить, что я специалист в IT. Тогда был огромный отток программистов и пошли слухи, что пограничники нас не выпускают. Но мы оказались никому не интересны.


В России на тебя постоянно давят власти, и ты к этому адаптируешься. В Грузии я успел сходить на митинг, увидел полицию, которая просто стоит, а не собирается всех избить. На этом митинге почти все были из Украины, Белоруссии и России, ощущалось, что все они напуганы и не совсем осознают, свою свободу, все ожидали полицейского насилия, а его не случилось.

За это время войны я понял, как может выглядеть свобода. А еще понял, что режим в России имеет срок годности и скоро может закончиться. При этом я потерял весь свой привычный уклад жизни, квартиру, в которой я жил, друзей, к которым я не могу теперь просто заехать. Также я частично потерял веру в людей, поскольку вижу, что у войны в России действительно есть сторонники, среди них даже оказались некоторые мои друзья. Мне больно с ними общаться, но я жду, что они поймут, что не правы, когда все закончится.


Однако ясного будущего я сейчас вообще не вижу, потому что оно зависит от большого количества факторов. Строить планы сейчас почти так же бесполезно, как пытаться прогнозировать, куда ты приземлишься, прыгая в бездонную пропасть. Я только надеюсь, что все это скоро закончится и у меня получится вернуться в Свободную Россию.

Recent Posts

See All