Search

'Civil War Has Begun'/'Началась гражданская война'

From Telegram Channel Super, created by Russian journalist Roman Super.


I was born in 1968 in Uzbekistan, in the ancient city of Bukhara. In 1976, after an earthquake, our family moved to the Crimea. It was the Soviet Union, and Crimea then belonged to the Ukrainian SSR. I studied Ukrainian language and literature at school. In the village where we lived, there were many Ukrainians and Russians. But everyone spoke surzhyk [a mixture of Ukrainian and Russian]. At the age of 21 I moved to Leningrad where I still live. I am half Uzbek, half Russian. And I have three Motherlands: Uzbekistan, Ukraine and Russia.


After February 24, when I saw a video on the internet, where our conscripts were taken prisoner, I began sobbing uncontrollably. I heard my native Ukrainian language, I saw confused little-boy-conscripts, the same age as my son. And my heart broke. For me, both sides were family. And a feeling took me over completely - that civil war has begun. But after Bucha, I stopped watching such videos. Now I believe that the Russian military should not follow criminal orders. I've heard that refusing to do so can lead being imprisoned. But prison is better than becoming a criminal, a murderer, and would save both life and conscience. I have sent my son abroad, and while this bloody massacre carries on, I will not let him back into Russia.


No to war!

Из Телеграм Канал Супер


Здравствуйте Роман!


Я родилась в 1968 году в Узбекистане, в древнем городе Бухаре. В 1976 году после землетрясения наша семья переехала в Крым. Это был Советский Союз, и Крым тогда принадлежал к Украинской ССР. Я изучала в школе украинский язык и литературу. В селе, где мы жили, было много украинцев и русских. Но все говорили на суржике. В 21 год я переехала в Ленинград и до сих пор здесь живу. Я наполовину узбечка, наполовину русская. И у меня три Родины: Узбекистан, Украина и Россия.


После 24 февраля, когда я увидела видео в сети, где в плен берут наших ребят срочников, я рыдала навзрыд. Я слышала мой родной украинский язык, я видела расстерянных мальчишек срочников, ровесников моего сына. И сердце разрывалось. Для меня и тот и другой были родными. И было полное ощущение, что началась гражданская война. Но после Бучи я перестала смотреть подобные видео. Теперь я считаю, что российские военные, не должны выполнять преступные приказы. Я слышала, что за отказ грозят сроком в тюрьме. Но лучше тюрьма, чем стать преступником, убийцей, и при этом сохранить себе не только жизнь, но и совесть. Своего сына я отправила за границу и пока идет эта кровавая бойня, я не пущу его в Россию.


Нет войне!


https://t.me/romasuperromasuper


Recent Posts

See All